YouSee boykotter nævn nedsat af Folketinget og trækker konflikten i langdrag.

Det her handler ikke kun om os – det handler om fremtidens danskproducerede kultur og demokratiske spilleregler.

 

I foråret 2024 stoppede YouSee pludseligt med at betale for det danske indhold, de stadig viste i deres tv-pakker og tjente penge på. YouSee mente, rettighederne var for dyre, og krævede en prisreduktion på 70 procent – alt imens de, på bedste pirat-maner, fortsatte med at sælge de ubetalte rettigheder videre.

Det virker umiddelbart absurd at sælge noget, man ikke vil betale for – og det måtte YouSee til sidst også erkende. Derfor lykkedes det os endelig, at overbevise YouSee om at en sund virksomhed trives bedst uden træben og klap for øjet. I efteråret 2024 blev vi enige om midlertidige aftaler med en vis betaling til rettighedshaverne – betalingen var på ingen måde tilfredsstillende, men det var trods alt et kompromis, der kunne give lidt ro i en midlertidig periode.

I lyset af det voldsomme angreb fra YouSee, gav kompromiset også en smule håb om, at vi måske kunne nå frem til gode løsninger for alle parter. At dialog kunne være en vej frem.

YouSee forlader processen.

Til at løse den slags tvister omkring rettighedsbetaling, har folketinget nedsat Ophavsretslicensnævnet.

Men nu har YouSee valgt at melde sig fuldstændig ud af processen og boykotte Ophavsretslicensnævnets behandling af sagen om betalingsvilkår, ved ikke længere at bidrage til behandlingen af sagen.

YouSee har meddelt, at de vil kræve sagen behandlet i Sø- og Handelsretten, hvilket vil trække sagen ud i en potentiel tiårig retssag, og dermed skubbe rettighedshaverne og det danske film og TV-produktionsmiljø ud i store udgifter og uvished.

Med dette træk underkender YouSee reelt Ophavsretslicensnævnet.

YouSees boykot kommer efter allerede et år med sagsbehandling ved Ophavsretslicensnævnet. Et år, hvor der har været udveksling af talrige processkrifter og bilag fra både YouSee og rettighedshaverne. Men nu, hvor Ophavsretslicensnævnet lige netop er ved at være klar til at fastsætte en tidsramme for den endelige behandling af sagen, forlader YouSee processen.

Sagen ville forventeligt kunne være afgjort i 1. halvår 2026, dvs. indenfor et år.

Så hvorfor vil YouSee satse på en langstrakt og dyr proces fremfor en kort og saglig en?

 

YouSee underminerer det danske system – og satser på at vi giver op

YouSee forsøger bevidst at slide os op. De vil ikke betale en fair pris for det danske indhold, de selv tjener penge på – og de nægter at respektere den instans, Folketinget har oprettet til at løse konflikter mellem rettighedshavere og TV-distributører.

Ved at afvise Ophavsretslicensnævnet og presse sagen ud i en langstrakt og dyr retssag viser YouSee foragt for både rettighedshaverne og det danske system. Det er ikke bare arrogant – det er farligt.

YouSees ageren kan danne en farlig præcedens, hvor store internationale techselskaber med ubegrænsede advokatbudgetter blot kan ignorere den danske model, fordi de kan køre en lang, dyr retssag, som kan tvinge en modstander med færre midler til at overgive sig.  En metode vi mest er vant til at se i store markeder som USA.

Der er derfor en reel risiko for, at hele det danske rettighedssystem knækker. Måske er det også det, der er målet?

Det her handler ikke kun om os – det handler om fremtidens danskproducerede kultur og demokratiske spilleregler.

Vi frygter disse konsekvenser:
  • Konflikten skaber stor usikkerhed for rettighedshaverne og det danske produktionsmiljø, der først får endelig og fuld betaling efter sagen er afsluttet.
  • YouSee accepterer ikke det etablerede danske system, hvilket underminerer både ordentligheden og tilliden til ophavretslicensnævnet og dermed politikernes beslutning.
  • En undergravning af det danske rettighedssystem til skade for dansk kultur og dermed det danske samfund.

Det handler om at stå sammen – for dansk kultur, for ordentlighed og for et retfærdigt system.

 

 

Fakta om YouSee-konflikten:
  • YouSee opsagde i marts 2024 alle aftaler om betaling til rettighedshaverne.
    YouSee krævede samtidig mere end 70 pct reduktion i betaling – selvom YouSee fortsætter
    med at bruge samme indhold som hidtil.
  • I efteråret 2024 indgik rettighedshavere og YouSee en midlertidig aftale, indtil en relevant instans havde vurderet sagen.
  • YouSee meldte 31. marts 2025, at YouSee ikke længere vil deltage i Ophavsretslicensnævnets behandling af sagen, og ser retssagen i Sø- og Handelsretten som den eneste relevante myndighed. Det betyder, at en hurtig og uvildig afgørelse nu erstattes af en langstrakt og dyr retssag.

 

Fakta om Ophavsretslicensnævnet
  • Ophavsretslicensnævnet er et sagligt og specialiseret nævnt nedsat af Folketinget til at løse netop denne type konflikter.
  • Ophavsretslicensnævnet ledes af en Højesteretsdommer, som p.t. også er leder af konkurrenceankenævnet, og nævnet består derudover af to sagkyndige indenfor området.
  • Rettighedshaverne og YouSee har tidligere haft sager for Ophavsretslicensnævnet, hvor parterne over årene har respekteret afgørelserne i sagerne. Parterne har også henvist til disse afgørelser i de talrige processkrifter, som blev udvekslet, inden YouSee meddelte sin boykot af
    Ophavsretslicensnævnet.