Den nye filmaftale er landet.

Det er, på lang sigt, et godt forlig med mange gode tiltag, og vi er især glade for at det er et bredt forlig.

Det betyder noget at størstedelen af Folketingets partier vælger at støtte op om branchen og det giver en stabilitet langt ud i fremtiden.

Der er afsat 622 mio. kr. til dansk film årligt i forligets løbetid og dertil kommer forventet små 100 mio. årligt fra kulturbidraget med start i 2025. Penge, der skal gå til film-, serie- og dokumentarområdet.

Finansieringen af dansk film styrkes betragteligt, DR og TV 2 forpligtes til at tage et øget ansvar for dansk film. Der er penge til de regionale filmfonde. New Danish Screen videreføres, som dog nytænkes i samarbejde med branchen. Desuden er der penge til efteruddannelse, talentpleje og festivaller.

Desværre går der lang tid før denne tiltrængte saltvandsindsprøjtning er fuldt indfaset, så det hjælper ikke meget på den nedgang vi står i her og nu.

Vi vil opfordre kulturministeren og Folketinget til at tage udfordringerne med den nuværende finansiering i branchen alvorligt. Vi står med helt akutte problemer og derfor bør Folketinget finde rammerne for en mellemfinansierings løsning, indtil den planlagte kulturbidragsordning er helt indfaset.

Der lægges op til, at en række af elementerne i filmforliget skal endeligt tilrettelægges i samarbejde med branchen, og der vil vi selvfølgelig gøre vores til at få drejet de enkelte elementer i en retning som vil give os den bedste mulighed for at støtte dansk films kunstneriske kvalitet.